AB’den ‘Türkiye’yle göç anlaşması’ raporu: Kötü insan hakları karnesi, ekonomik kriz…

Avrupa Birliği’nin (AB) mali kaynaklarının gerektiği gibi yönetilip yönetilmediğini denetleyen Avrupa Sayıştayı, AB ve Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan göç anlaşmasını değerlendiren bir rapor yayınladı. Kurumun 24 Nisan Çarşamba günü kamuoyuna duyurduğu raporda, Türkiye’nin ‘zayıf insan hakları karnesi ile ekonomik faktörlerin göç anlaşmasının etkisinin altını oyduğu’ yorumuna yer verildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, raporu hazırlayan AB denetçileri, Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan başarısız darbe girişiminden bu yana ‘Türkiye’nin otoriterleşmesini’ ve ‘muhalefete yönelik baskısını’ göz önünde bulundurarak, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının imzalanan 6 milyar euroluk anlaşmanın öngördüğü şekilde projeleri hayata geçirme yetisi konusunda endişelerini dile getirdi.

‘BU BAĞLAMDA AB YARDIMINI YÖNETMENİN ZORLUKLARI VAR’

Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet gösterme şartları ve durumunun 2015 yılından bu yana sürekli kötüleştiği değerlendirmesini yapan Avrupa Sayıştayı, bu durumun darbe girişimi bağlamında daha da şiddetlendiği ve STK’lerin çeşitli yasal düzenlemeler üzerinden hedef alındığı yorumunda bulundu. Sayıştay, Türkiye’de kötüleşen ekonomik durumla Ankara’nın ‘hukukun üstünlüğü ve temel haklar’ konularındaki geriye gidişine işaret ederek, bu bağlamda AB yardımını yönetmenin zorluğuna işaret etti.

Raporda, Avrupa Komisyonu’nun maliyetler konusunda yeterli bir analiz yapmadığı ve yardım sona erdiğinde ne olacağının net olmadığı ifade edildi. Raporu hazırlayan denetçilere öncülük eden Bettina Jakobsen, konuya ilişkin açıklamasında, anlaşmanın ‘mülteciler ve ev sahibi toplumlar için faydalı olduğunu ancak etkilerini gösterme, sürdürülebilirliği sağlama ve para değer konusunda gelişme görmek istediklerini’ söyledi.

‘İNSAN HAKLARI İHMAL EDİLİYOR’

Öte yandan, hak örgütleri ve bazı politikacılar, AB’yi ‘yasa dışı göçü’ azaltma çabasında bulunurken insan haklarını ihmal etmekle suçluyor. Belçika’nın başkentindeki Brüksel Yönetişim Okulu’ndan Florian Trauner da insan haklarının ihmal edilmesi gibi önemli olması gereken konuları AB’nin daha az odak noktası olduğu yorumunu yaptı.

Türkiye ile imzalanan göç anlaşması, ülke üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine giden mültecilerin geri alınmasını, bunun karşılığında Birlik’in mülteciler için Türkiye’ye yardım yapmasını öngörüyordu. Haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken, AB, bu süreçte Tunus, Mısır ve Moritanya gibi ülkelerle de benzer anlaşmalar yaptı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir