CHP Niğde Milletvekili Gürer: Mısır Üretiminde Getirilen Kısıtlama Değerlendirildi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen kısıtlamayı değerlendirdi. Gürer’in yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılı TÜİK Bitkisel Üretim Tahmin verilerine göre mısır üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağı bildirildi. Üretimde Konya, Şanlıurfa ve Adana ilk sıralarda yer alırken, Niğde de önemli bir ekim alanına erişmişti. Ancak, 2 milyon 697 bin ton ithal mısır bir yılda ülkeye getirildi. 2024 yılında TMO’nun mısır alım fiyatını açıklamadığını belirten Gürer, fiyat artışının iktidarı yeni kararlar almaya sevk ettiğini vurguladı.
Gürer: Çiftçinin Önü Kesildi, Yem Sanayicilerinin Yolu Açıldı
Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. 2024 yılının sonuna kadar mısır ithalatında yüzde 135 olan gümrük vergisinin yüzde 5’e indirileceği açıklandı. Böylece çiftçinin ürününü değerinde satmasının önü kesilirken yem sanayicilerinin yolu açılmış oldu. Ancak yem fiyatlarındaki artış karşısında iktidar seyirci kaldı. Sulama suyu sıkıntıları dikkate alınarak yeni düzenlemelerin yapıldığı belirtilen kararın uygulanması sürecinde mısır ithalatının nasıl etkileneceği ise zamanla netlik kazanacak.
Gürer: Yüzeye Yakın Su Artık Yok Gibi
Yeraltı sularının her yıl daha derine indiği ve yüzeye yakın suyun giderek azaldığına dikkat çeken Gürer, su sorunu yaşanan bölgeler için düzenlemelerin yapıldığını belirtti. İlk kısıt getirilen ürünün mısır olduğunu vurgulayan Gürer, su yönetiminin tarıma olumsuz etkileri olabileceğini ifade etti.
Gürer: Tarım Bölgeleri İçin Göletler Oluşturulmalı
Mısırın ciddi su tüketimi olduğunu ve kuraklık ile derinleşen yeraltı suyu sorunlarının arttığını dile getiren Gürer, tarım bölgeleri için göletler oluşturulmasının önemine vurgu yaptı. Su yönetimi konusunda kapsamlı çalışmalar yapılarak çiftçi ve besicilerin mağdur olmadan düzenlemelerin sağlanması gerektiğini belirtti. Gürer, su sorununun tarıma olumsuz yansımalarını engellemek için planlamalı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.
2023 yılında 1 milyon 888 bin ton tohumluk ve normal olmak üzere ithalata karşılık 519 milyon 573 bin dolar ödendiğini hatırlatan Gürer, 2024 yılında bu rakamın artarak devam ettiğini belirtti.