Çukurova’nın ihtiyacı olan suyun yüzde 75’i boşa gidiyor

Çukurova’da Seyhan Baraj Gölü’nde Su Seviyesi Düştü

Küresel iklim değişikliği ve yetersiz yağışlar nedeniyle Çukurova’nın verimli topraklarını sulayan Seyhan Baraj Gölü’nde su seviyesi, bazı bölgelerde kıyıdan 1 kilometre geri çekildi. Gölün doluluk oranı yüzde 65 olarak ölçüldü ve bazı adalar karayla bağlantı yollarıyla ortaya çıktı.

Kapalı ve Basınçlı Sulama Sistemi Önerisi

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, su kaynaklarının etkili bir şekilde yönetilmezse tarımsal üretimde önemli sorunlar yaşanabileceğini belirtti. Prof. Dr. Özekici, mevcut açık kanal sistemlerinin arazilerde su kaybına neden olduğunu vurgulayarak çözüm olarak kapalı ve basınçlı sulama sistemlerinin hızla devreye alınması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Özekici, açık kanal sistemlerinin geçmişte faydalı olduğunu ancak günümüzde su kayıplarının yüksek olduğunu söyledi. Barajdan alınan 100 birim suyun sadece 25 biriminin arazide kullanıldığını belirten Özekici, kapalı basınçlı sulama sistemleriyle bu verimi 90 birimlere çıkarabileceklerini dile getirdi. Devletin yeni projelerde kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine kaynak ayırarak harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özekici, kuyuların düzenlenmesi gerektiğini de ekledi.

DHA’nın haberine göre Prof. Dr. Bülent Özekici, “Konya’da obruk oluşumlarının en büyük sebebi kontrolsüz su çekimidir” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top