Bu sefer teleskop Samanyolu galaksisinin merkezine baktı ve etrafımızdaki çevrenin en yoğun kısmına “benzeri görülmemiş bir ayrıntıyla” ışık tuttu. Spesifik olarak, görüntüler Yay C veya kısaca Sgr C adı verilen yıldız oluşturan bir bölgeden alınmış.
Bu alan, galaksinin süper kütleli kara deliği Yay A’dan yaklaşık 300 ışıkyılı uzaklıkta ve Dünya adı verilen küçük mavi bir kayadan 25.000 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. Toplamda, bölgede 500.000’den fazla yıldız ve çeşitli ön-yıldız kümeleri bulunuyor; bunlar hala oluşmakta olan ve kütle kazanan yıldızlar. Nihai sonuç? Baş döndürücü bir kaos bulutu.
Aslına bakılırsa gözlem ekibine yardımcı olan Virginia Üniversitesi profesörü Jonathan Tan’ın belirttiği gibi galaktik merkez, Samanyolu’ndaki “en ekstrem ortam”. Webb teleskobunun gücü sayesinde şimdiye kadar bu bölgeye ilişkin bu “çözünürlük ve hassasiyet düzeyinde” herhangi bir veri elde edilememişti.
James Webb galaksinin merkezini görüntüledi! İnsanlık tarihinde bir ilk!
Her şeyin merkezinde, güneşimizin 30 katından daha ağır olan devasa bir ilk yıldız var. Bu aslında alanın gerçekte olduğundan daha az nüfuslu görünmesine neden oluyor, çünkü bu güneş nesnesi arkasından gelen ışığı engelliyor, dolayısıyla Webb bile bölgedeki tüm yıldızları göremiyor. Yani baktığınız şey, bölgenin ne kadar kalabalık olduğuna dair ihtiyatlı bir tahmin.
Bu görüntülerin sağladığı veriler, araştırmacıların mevcut yıldız oluşumu teorilerini “en sıkı teste” tabi tutmasına olanak tanıyacak. Bu amaçla, Webb’in NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) cihazı, görüntünün alt tarafında mavi olan iyonize hidrojenden büyük ölçekli emisyon görüntüleri yakaladı. Bu muhtemelen genç ve büyük yıldızların enerjik fotonlar salmasının bir sonucudur, ancak bölgenin büyük boyutu araştırmacılar için bir sürpriz oldu ve daha fazla çalışmayı garanti etti.